Soep uit de stoomoven? Yess! Je kan zo gek niet bedenken en je kan het maken in de stoomoven. Zo ook deze lekkere aspergesoep. Je hebt wel een diepe stoomovenpan zonder gaatjes nodig, ik gebruik er een van 5,7 liter.
Benodigdheden:
- 4 kippenbouillon tabletten
- 2 liter kokend water
- 500gr. witte asperges
- Foelie
- 90 gram ongezouten roomboter
- 70 gram bloem
- 4 eidooiers
- 100ml slagroom
- nootmuskaat
- zout & peper
Bereidingswijze:
1. Begin met het schillen van de asperges, snij er vervolgens stukjes van 2/3 cm van, de kopjes hou je apart.
2. Neem 2 liter kokend (of warm) water, doe dit samen met de bouillonblokjes in de stoomovenpan. Voeg hier vervolgens ook de stukjes asperges aan toe (niet de kopjes).
3. Zet in de stoomoven zonder af te dekken. ovenfuncties > stomen > 100 graden celsius > 25 minuten
4. Vervolgens haak je de asperges uit de bouillon en pureer je ze met een staafmixer of blender.
5. Ondertussen stoom je de aspergekopjes gaar, leg ze in een stoomovenpan met gaatjes en programmeer de stoomoven in.
ovenfuncties > stomen > 100 graden celsius > 10 minuten
6. Smelt 70 gram boter in een pannetje, voeg hier de bloem aantoe onder voortdurend roeren. Gaar even door, maar laat niet bruin worden!
7. Schenk hierbij de bouillon en klop totdat er een mooie gladde soep ontstaat. Voeg daar vervolgens de aspergepuree aantoe.
8. Laat de soep vervolgens een beetje afkoelen tot +/- 85 graden celsius. Voeg daarna de eidooiers, slagroom, overige 20 gram boter & nootmuskaat naar smaak toe.
9. Strooi wat zout & peper over de gestoomde aspergekopjes en meng door de soep.
10. Serveer de soep met wat peterselie en eventueel ham.
Ook bakte ik dit brood met de mix van De Bakwinkel. Het was een lekker, stevig brood wat er goed bij paste.
https://www.debakwinkel.nl/beste-broodmix-1kg-cus07728
Tip: hou de soep warm in de stoomoven door hem op 90 graden celsius continu te stomen. Dit voorkomt schiften. Ook verwarmen kan het beste op 90 graden celsius stomen voor 30/45 minuten.
Dek wel de stoomovenpan bij het verwarmen/warmhouden af met vershoudfolie of een deksel, er mag namelijk geen vocht bij komen.
Smakelijk!




Reactie plaatsen
Reacties